Také si nedovedete představit jediný den bez šálku dobré kávy? Aspoň symbolicky vás teď pozvu na tento vynikající životabudič – kam jinam než do rakouské metropole, která je právem považována za kavárenskou velmoc.
Vídeň má téměř 1500 kaváren. Každá si zachovává svůj charakter, šarm, je něčím typická, známá anebo pro něco mimořádně oblíbená. V každém případě jsou to tradiční, jak se tady říká, vídeňské instituce. Jsou to kavárny, kde chce být každý sám, nikoli však osamocen – tedy potřebuje kolem sebe společnost, avšak nechce být nikým rušen.
Když jsem se před pětatřiceti lety přistěhovala do Vídně, začala jsem kavárny nejprve testovat. Tyto voňavé ostrůvky rakouské metropole mne velmi lákaly. Ty nejznámější a zároveň nejstarší nabízejí až čtyřicet druhů káv. Nejoblíbenější typem je melange – jemná káva smíchaná s mlékem a lehkou mléčnou pěnou navrch. V klasické kavárně pak ke kávě jako samozřejmost dostanete skleničku vody. Nikoli minerální, ale z vodovodu. Vídeň má totiž vynikající vodu z horských pramenů. I proto má zdejší káva tak jedinečnou chuť.
Všudypřítomné kousky historie
Tradiční kavárny jsou prostorné a zároveň útulné. Kolem stěn jsou boxy, nebo jak se tu říká lóže, vytapetované sametovými potahy. Hosté se tu cítí jako ve vlastním obývacím pokoji. Sem se nechodí pouze pít káva! Lidé sem přicházejí také číst noviny, odpočívat, povyprávět si s přáteli. I noviny se tu nabízejí kulturně – hezky zasunuté do bambusového či dřevěného držáku, což je též součástí vídeňského koloritu. O co lepší kavárna, o to více tisku, samozřejmě i zahraničního.
Sperl je památkově chráněná kavárna vybudovaná v roce 1880. Hosty tu vyzývají, aby vypínali své mobilní telefony. Do zdejší atmosféry se nehodí. V této nenapodobitelné oáze klidu a kultury se neuchytily ani hrací automaty – i když snaha prostory kaváren amerikanizovat byla. Vídeňané je však odmítli. Zato kulečník si tu své pevné místo našel. To samé platí i pro karty, jež patří k pravidelné zábavě štamgastů.
Společné česko-rakouské dějiny na člověka dýchají v prostředí Café Weimar. U výčepu na stěně visí léty zežloutlý originál obchodní smlouvy z roku 1890 – kousek historie rakousko-uherské monarchie. Na tomto dokumentu totiž firma z Tuřan u Brna potvrzuje cenu za dodání fíkové kávy.
Dvojitá porce štrůdlu
Přímo v srdci Vídně, naproti starobylé radnici, sídlí známá kavárna Café Landtmann, jenž má sice dnes již modernější interiér, zato staré manýry. Ve stoleté proslulé kavárně pracují číšníci znalí života. Přesně podle vídeňské zásady oslovují hosty nejrůznějšími tituly: Pane obchodní rado sem, pane doktore tam, ruku líbám, milostivá paní, co si dnes dáte, pane profesore… Dělají dobře! Obyčejný úředník si za to oslovení hned objedná dvojitou porci štrúdlu.
À propos! Štrúdl nesmí v nabídce moučníků chybět. V těch nejlepších kavárnách ho pečou sami a podle originálního receptu – z taženého těsta. Hostům jej pak servírují ještě teplý a voňavý. V Rakousku je dodržování tradic velmi důležité. I proto jsou tradiční vídeňské kavárny dodnes ve světě pojmem.
Marie Woodhamsová je spolupracovnicí Českého rozhlasu v Rakousku.
Článek vyšel v Kavárenských novinách č. 4/2015.