Cestu do kuchyně jsem si klestila nedostupným terénem bytové jednotky s dispozičním řešením 3+1. Ostatní členové rodiny ji zatarasili otevřenou kritikou mého gastronomického potenciálu. Není divu. Spočíval v neestetické manipulaci se svačinovým arzenálem. V matlání dřevorubeckých krajíců chleba sádlem, paštikou a kremžskou hořčicí vyšperkovanou čtyřmi kolečky řezané cibule. Vrcholem kuchařského umění pro mě byla kláda masa s hutnou přílohou. Teprve dlouhodobý pobyt v Nizozemsku ulevil jak rodině, tak mému podezření, že ze mě Rettigová nikdy nebude.
Mohla být. Nizozemská kuchyně mě nadchla. Jedinou překážkou v éterickém rozpuku se stala propanbutanová tlaková láhev. Bez ní jsem neuvařila. V začátcích jsme s manželem bydleli ve srubu a ctili prototyp pionýrského života. Neodmyslitelná byla častá urgence správce oblasti stran promptní výměny ohřevného zdroje, neboť na studené plotně se špatně kulinařilo. Často jsem si za správcem sprintem odskočila od skomírajícího sporáku v zástěře, s umatlanýma rukama i dekoltem a divokými vlasy nesoucími stopy různých zbytků použitých surovin.
Jak správně odhadujete, pro vás, kteří si s gastronomií od pradávna tykáte, bude náročnost přípravy mého oblíbeného receptu z nizozemské kuchyně triviální záležitostí.
Boerenkool – šťouchané brambory s kadeřavou kapustou
Ingredience:
1500 g brambor
700 g kadeřavé kapusty
100 g slaniny
2 drůbeží klobásy (nahrazující nizozemský „rookworst“)
1 litr mléka
50 g másla
10 nakládaných cibulek
2 kyselé okurky
sůl, pepř
Postup:
Oloupejte a nakrájejte brambory, pokrájejte i kadeřavou kapustu. Vařte dohromady přibližně 30 minut ve velkém hrnci a v dostatečném množství osolené vody. V mezičase v menší pánvi orestujte slaninu nakrájenou na tenké plátky a ve zbylém tuku zvolna osmažte nakrájené drůbeží klobásy. Ohřejte mléko s máslem. Rozšťouchejte brambory s kapustou a promíchejte s mlékem a rozpuštěným máslem. Přidejte klobásy a slaninu. Dozdobte cibulkou a okurkami. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Abyste měli chuť a místo i na dezert ke kávě, vyplatí se to s boerenkoolem nepřehnat. V Nizozemsku je káva nezbytnou součástí každodenních rituálů. Mou nejoblíbenější sladkostí k ní je ta, která ve mně probouzí vzpomínky na brzké předvánoční soumraky, červeno-fialové západy slunce, chladné poryvy větru a drobného deště smíšeného se sněhem. Období, které začíná druhou listopadovou sobotu vyloděním svatého Mikuláše v Nizozemsku. Mou nejoblíbenější sladkostí jsou mandlové sušenky.
Recept na mandlové sušenky
Ingredience:
150 g másla
125 g hnědého cukru
1 lžička soli
10 g perníkového prášku
200 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
1 lžíce mléka
50 g drcených mandlí
Postup:
Připravte si dvě misky. V první z nich smíchejte máslo s cukrem a lžičkou soli. Přidejte lžíci mléka a důkladně promíchejte. Ve druhé spojte mouku s práškem do pečiva a perníkovým práškem. Obě směsi pak promíchejte v jedné míse. Tím vytvoříte základ – těsto, které necháte odstát. Stačí pět hodin, ale pokud máte časovou rezervu a pečete s předstihem, pak ho můžete nechat uležet celý den. Poté těsto rozválejte a vytvarujte sušenky. Buď pomocí vykrajovacích forem, nebo podle vlastní fantazie. Té se nikdy meze nekladou. Sušenky rozložte na vymaštěný plech a posypte drcenými mandlemi. Pečte je přibližně 25 minut při teplotě 210 °C.
Nizozemské hospodyňky skladovaly sušenky v pohledných dózách, které otvíraly při slavnostních příležitostech. Ceremoniálně návštěvě nabídly jeden sladký výtvor, zaklaply dózy a učinily páně hostovým choutkám utrum. Dobrou chuť!
Autorka je moderátorkou.
Recept na mandlové sušenky vyšel v Kavárenských novinách č. 3/2014.