-
Tajná adresa obýváku Londýňanů
Čaj a káva zdarma, sušenky, toast s máslem a marmeládou. Kdo by do takového lokálu nechodil rád, i kdyby po sobě nakrásně musel před odchodem umýt nádobí? Originální Café Ziferblat (Kavárna Ciferník) stačilo u Londýňanů za pár týdnů po otevření vzbudit neobyčejný zájem. Kavárna se jmenuje příhodně, platíte tu totiž pouze za čas, který v […]
-
Petr Král: Kolem vejce
Petr Král (1941) je ostřílený český básník. Po celý svůj život je spojen s literárním světem. Byl členem slavné pražské surrealistické skupiny kolem Vratislava Effenbergera a v letech emigrace se účastnil aktivit pařížské surrealistické skupiny. Jako světoběžník se léta zabýval vydáváním české literatury za hranicemi. Sám vydal na dvě desítky básnických sbírek, beletristické a esejistické […]
-
Jidi Majia: Slova v plamenech autora
Jidi Majia (1961) patří k nuosuským básníkům, pocházejícím z oblasti takzvaných Chladných hor (Liang-šan) v jihozápadním S‘-čchuanu a bývá řazen do takzvané liangšanské básnické školy, jejíž inspirací byli v osmdesátých letech „básníci mlhy“ (například u nás známý básník Pej Tao). Malý nuosuský národ si uchovává až dodnes vlastní jazyk a písmo. Majia ve svých básních […]
-
Má oblíbená věc – hrnce JUMBO
Jako věc, kterou mám ráda, jsem si vybrala předmět, který dokonale propojuje řemeslnou výrobu a návrh designéra. Je to věc, kterou denně a hlavně s radostí používám. Nikdy bych neřekla, že si vyberu hrnec, ale kolekce litinového nádobí JUMBO, kterou navrhl designér Daniel González, mě nadchla. Hrnce vyráběné tradiční technologií ručního odlévání ve slévárně Stará […]
-
Kávový pusinkový zázrak
3 bílky, 9 rovných lžic cukru písku či jemného krystalu (nesmí to být práškový cukr) ¼ litru smetany na šlehání Bílky se ušlehají do sněhu, přidá se cukr a ještě znovu se šlehá, až sníh pevně drží a neroztéká se. Na plech se položí obyčejný bílý nepomaštěný papír (já používám papíry do psacího stroje). Lžičkou […]
-
Jsme na dobré cestě – s Pavlínou Kalandrovou o českém filmovém průmyslu
Producentka a ředitelka Kanceláře Kreativní Evropa MEDIA Pavlína Kalandrová působí v českém i zahraničním filmovém průmyslu. Zabývá se konkurenceschopností evropských filmů a jejich podporou. Českému filmu se podle ní blýská na lepší časy. Právě teď u nás prý roste nová silná generace filmových tvůrců. Co vlastně grantový program Kreativní Evropa MEDIA v ČR dělá? Je […]
-
Kamil Bouška: Hemisféry
Básnická skupina Fantasía, jíž je Kamil Bouška spolu s básníky Jakubem Řehákem a Adamem Borzičem členem, propagovala ve sborníku Fantasía (2008) návrat k takzvanému novému patosu. Každý ze členů skupiny naplňuje program jiným způsobem a zdá se, že postupem času drží skupinu pohromadě spíše přátelství než úsilí o jednotnou poetiku. Všem je však blízký styl […]
-
Nezapomenutelný duch zaniklé pražské kavárny Edison
Kavárna byla otevřena roku 1902 v neorenesančním domě postaveném o dva roky dříve architektem Františkem Buldrou. Dům stál na rohu pražských ulic Na Můstku a Na Příkopě a o návštěvníky tak kavárna neměla nouzi. V přízemí byl obchod s hedvábím, v prvním a druhém patře pak sídlila tato velkokavárna s nádherným výhledem na Václavské náměstí. […]
-
Concepción – život v zajetí nádherné přírody a tradic horalů ze střednu Kolumbie
„Proč žijete zrovna u nás?“ ptá se mě místní sedmdesátiletá rodačka s pusou roztaženou do širokého úsměvu. „Protože jsme zde v zajetí nádherné přírody a hlavně nadšení z toho, jak jste nás tu přijali,“ odpovídám rovněž s úsměvem od ucha k uchu, načež se mi dostává od sousedky objetí, až mi praskají žebra, a veselé […]
-
Země sopek, jezer, kávy a rumu
Cestu lemují žlutavé lány náležející k místním farmám. V dálce lze vidět větrné elektrárny, na horizontu obrysy sopek, které jsou pro Nikaraguu tolik typické. Vedle aktivních vulkánů se rozprostírají nádherná jezera, oceány, ale i káva, prvotřídní cukrová třtina a rum. Tak lze stručně popsat Nikaraguu. Ve srovnání se sousední Kostarikou a Panamou je Nikaragua vlivem […]
-
Kavárna Arco
„Kavárna je jakýsi druh demokratického klubu, který je za šálek kávy přístupný každému. Je místem, kde může host za poměrně malý obnos dlouhé hodiny sedět, diskutovat, psát, hrát karty, dostávat poštu a především si tu může pročítat neomezené množství novin a časopisů,“ tak popsal atmosféru kaváren na počátku 20. století rakouský spisovatel Stefan Zweig. Kavárny […]