Nerušené popíjení kávy v Tel Avivu

Běžný život v Izraeli zdaleka nevypadá jen tak, jak je zobrazován v médiích. Co rozhodně ve zprávách neuvidíte, je, že ať se děje, co se děje, v Tel Avivu se nerušeně pije káva. Tak se to tady říká a tak tomu zpravidla i je.

Publikováno: 18. 7. 2017

Když sem před několika lety doletěly rakety z Gazy, praskla tzv. telavivská bublina. Tedy pocit zdejších obyvatel, že se jich žádný konflikt netýká. Kavárenským tématem se tak vedle toho, jaký druh kávy mají ten den na mlýnku nebo jaké je heslo na wi-fi, stalo i to, kam se má člověk během sirény schovat. I díky protiraketovému systému Iron Dome tady naštěstí žádná raketa nikoho nezasáhla a Telavivští se tak brzy vrátili k ničím nerušenému kavárenskému způsobu života.

Coffee office

Když mi nedávno okolo desáté ráno volal můj pan domácí v souvislosti s prodloužením nájemní smlouvy, omluvně se ptal, jestli nevolá na Tel Aviv příliš brzy. Tel Aviv má totiž pověst města, které nikdy nespí, a ráno se tudíž dospává. V pracovní době jsou kavárny nacpané k prasknutí a člověk se sám sebe ptá, kdy všichni ti lidé pracují. Pravdou nicméně je, že kavárny /Odjinud foto: archiv autora 2 tady nahradily home office. Přestavují populární místo k práci a alternativu co-workingových prostor nejrůznějšího druhu. Kreativci s MacBooky tady, zdá se, nikomu nevadí. Nikde se zatím neobjevují cedule „no laptop“ a strategie „no wi-fi“ by tu byla vnímána jako obchodní sebevražda. Tady je totiž wi-fi všude – s heslem i bez hesla a městské bezplatné připojení chytnete i na pláži.

Udělat si z kavárny svou kancelář ale také něco stojí. Tel Aviv byl nedávno vyhodnocen jako nejdražší město Blízkého východu. Cena kávy se pohybuje v rozmezí 9–14 šekelů (60–80 Kč). Nižší sazby nabízí řetězec Cofix, který všechny své produkty prodává za 5 šekelů. Jeho pobočky se začaly městem rychle šířit. S podobným konceptem pak přišly také kavárny Cofizz či Cofees. Pokud ovšem nepatříte mezi milovníky nepříliš kvalitní robusty v kelímku, raději se těmto místům vyhněte.

Kavárny jsou v Tel Avivu na každém rohu a kavárenská kultura, i díky příznivému počasí, k Tel Avivu neodmyslitelně patří, na což jsou místní náležitě hrdí. Není úplně radno se pouštět do debat o kvalitě zdejší kávy – v Izraeli se zkrátka pije ta nejlepší káva na světě, a kdo si to nemyslí, ten tomu nerozumí. Pravdou ovšem je, že donedávna se tu pilo hlavně kafe šachor, což je náš turek, do kterého se někdy přidává kardamom a většina lidí nostalgicky vzpomíná na instantní kávu místní značky Elit, na níž všichni vyrostli. Při objednávání si často vystačíte s výrazem hafuch, což v doslovném překladu znamená naruby. Označuje se jím cappuccino i café latte – téměř všude našlehají pěnu dokonale a vytvoří i nějaký latte art.Pije se tu také espresso – na výběr dostanete z krátkého kacar a dlouhého aroch, které nebývá nutně dvojité. Oblíbené tu je také americano, jeho podoba se však, stejně jako v Česku, podnik od podniku liší.

Kavárny pro fajnšmekry

V posledních letech se i v Tel Avivu objevilo několik kaváren pro fajnšmekry, jež nabízejí výběrovou kávu, kterou si samy praží. Jedná se o Cafelix, ten má v Tel Avivu už čtyři pobočky a pražírnu ve čtvrti Noga v severním Jaffu. Štamgasti mají v Cafelixu vyhrazenou poličku, kde mají hrníčky se svými jmény. Logo i design etiket a kelímků pak vznikly ve spolupráci s místními ilustrátory. Kávu vozí z Kuby, Indonésie i Mexika. Cena je tu v zásadě stejná jako v jakékoli jiné kavárně. Moje oblíbená kavárna je Nachat v přízemí bauhausového domu na Dizengofově náměstí. Nachat má na výběr kávy z Keni, Etiopie či Dominikánské republiky. Mají tu výborný cheesecake a skvělé sendviče. Kávu z Kostariky vozí a praží podnik Mae. Ten donedávna působil na známém trhu Carmel, odkud však přesídlil více na sever do ulice Ibn Gvirol. V těchto kavárnách si vedle kafe hafuch můžete dát také flatt white, cortado a v létě cold brew. V nabídce mívají rovněž alternativní způsoby přípravy kávy jako drip či aeropress. Zrnka si tady můžete nechat namlít i na doma. Pít ji ve zdejších kavárnách je ale mnohem větší zážitek.

Autorka je fotografka a pracuje v Českém centru Tel Aviv.